Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety z fasoli"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 135
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 265
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 107
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 135
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 265
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 107
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3336
Składniki
Fasolę namaczamy we wrzątku i odstawiamy na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc), po czym gotujemy ją do miękkości. Fasolkę dokładnie odcedzamy, czekamy aż trochę przestygnie (można ją przelać zimną wodą) i miksujemy albo mielimy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dodajemy ją wraz z jajkami, natką pietruszki i 2 łyżkami bułki tartej do fasoli, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z masy fasolowej formujemy płaskie owalne kotlety, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na oddziel nej patelni smażymy plastry boczku.
Gotowe kotlety podajemy z bocz kiem, sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Do tego dania świetnie pasuje sos czosnkowy.
Jeśli nie mamy czasu, by fasolę namoczyć i długo gotować, wykorzystajmy fasolę z puszki. Przed zmieleniem wystarczy tylko ją przepłukać.
(bez namaczania i gotowania fasoli): 20 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie