Do góry

Desery Przepis na:

Koulourakia, czyli greckie kruche ciasteczka

Koulourakia, czyli greckie kruche ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2206

Dodano:

Odsłon: 12936

Koulourakia to ciasteczka przygotowywane tradycyjnie na wielkanoc. Mają przyjemny maślano-korzenny zapach, a skręcanie w spiralki, warkoczyki i ślimaczki jest wielką frajdą!

Składniki

  • na duuuuużą ilość ciasteczek (bo po co robić małą? Potem trzeba będzie dorabiać...):
  • 1 i ¼ kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonych goździków (ja utłukłam w moździerzu)
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • białko do smarowania
  • sezam do posypania
> 6 os. > 60 min trudne tanie
Reklama
Reklama
Koulourakia, czyli greckie kruche ciasteczka

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do wielkiej miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem.

  2. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.

  3. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, a żółtka w osobnej misce z cukrem na puszystą jasną masę.

  4. Do mąki wlewamy kolejno wystudzone masło, żółtka z cukrem i dodajemy ubitą pianę. Zaczynamy zagniatać ciasto, stopniowo dolewając mleko. Kiedy ciasto jest już zwarte i zaczyna odchodzić od ręki, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy jeszcze kilka minut.

  5. Teraz zaczyna się zabawa! Z gotowego ciasta odrywamy kawałki mniej więcej wielkości kuleczki ping-pongowej i toczymy z nich długie wałeczki, a następnie fikuśnie skręcamy. Ja zdecydowałam poskręcać moje ciastka na tradycyjny grecki sposób, ale można na tym etapie puścić wodze fantazji. Oczywiście na stronach internetowych odnaleźć można mnóstwo kształtów, jakie mogą przybrać te ciasteczka. Polecam pooglądać zanim przystąpicie do skręcania.

  6. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ich wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut, do ładnego zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 28 maja 2015 takie proste, a takie fajne :))super zabawa z wnukami :)) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń