Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka piernikowa"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Składniki
Do miski przesiej mąkę, wsyp sól, sodę oczyszczoną, mielony imbir, cynamon oraz goździki, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski włóż miękkie masło lub margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając miksowania dodaj jajko, ucieraj jeszcze chwilę i wlej miód. Na koniec stopniowo dosypuj suche . Miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykryj i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Masę marcepanową rozwałkuj na cienki prostokąt. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Na jego wierzchu rozłóż masę marcepanową i delikatnie dociśnij ją wałkiem. Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciastem, piecz 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź a następnie pokrój w paski lub romby i oprósz cukrem pudrem. Krajankę można przechowywać w metalowej puszcze nawet przez 2 tygodnie.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie