Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka piernikowa"
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8006
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 283
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2172
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 687
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8006
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 283
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 106
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2172
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 687
Składniki
Do miski przesiej mąkę, wsyp sól, sodę oczyszczoną, mielony imbir, cynamon oraz goździki, wymieszaj łyżką. Do drugiej miski włóż miękkie masło lub margarynę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając miksowania dodaj jajko, ucieraj jeszcze chwilę i wlej miód. Na koniec stopniowo dosypuj suche . Miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Miskę przykryj i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Masę marcepanową rozwałkuj na cienki prostokąt. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Na jego wierzchu rozłóż masę marcepanową i delikatnie dociśnij ją wałkiem. Ciasto ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciastem, piecz 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź a następnie pokrój w paski lub romby i oprósz cukrem pudrem. Krajankę można przechowywać w metalowej puszcze nawet przez 2 tygodnie.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Sztuka: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie