Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty krem ajerkoniakowy. Można go podawać w miseczkach z czekoaldy lub w pucharkach przełożony skruszonymi ciastkami.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 28
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 28
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 107
Składniki
Miseczki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Połowę rozlewamy do silikonowej foremki. Boki foremek smarujemy pędzelniem lub tak obracamy foremką aby czekolada zalała ścianki. Kiedy czekolada lekko stężeje, dolewamy drugą połowę czekolady i powtarzamy polewanie boków. Foremkę wsadzamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Nie próbujcie wcześniej wyciągać misieczek bo na pewno się połamią. Po tym czasie wyciągamy delikatnie miseczki z foremki. Warto zrobić jedną miseczkę "na zapas".
Krem: (wystarcza na 5 miseczek) Jogurt grecki mieszamy mikserem z pudrem. Powoli dodajemy ajerkoniak cały czas mieszając na niskich obrotach. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody (aby była przykryta) i mieszamy. Podgrzewamy chwilę (może być w mikrofali), ale tak, aby nie zagotować. Dokładnie mieszamy i powoli dodajemy do masy. Wsadzamy do lodówki, tak samo jak miseczki na 3-4 godziny. Na początku warto kilka razy przemieszać, aby nie zrobiły się grudki. Krem wykładamy do miseczek, posypujemy odrobina kakao i dekorujemy owocami.