Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, prosty w przygotowaniu krem budyniowo - chałwowy do ciast ,deserów itp. Polecam
mikser, garnek , miska, duża szklanka, łyżka,
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5826
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 362
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5826
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 362
Składniki
Krem budyniowo - chałwowy; Do większej szklanki wlać 1/2 szklanki mleka, wsypać budynie i dokładnie rozmieszać. Pozostałe mleko wlać do garnka i zagotować z obydwoma cukrami , do gotującego mleka wlać rozmieszany proszek budyniowy i gotować do zgęstnienia. Garnek z budyniem zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystygnięcia, co jakiś czas przemieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i porcjami dodawać do całkowicie wystygniętego, zimnego budyniu miksując do połączenia składników. Na koniec do masy dodać rozkruszoną na miał chałwę. ( może być z grudkami). Wymieszać i schłodzić w lodówce. Smacznego Rada; Pamiętajcie że budyń ma być całkowicie wystudzony.
Krem budyniowo - chałwowy gotowy.