Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szybki krem maślany z mascarpone, oraz porady jak uratować zważony krem.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 305
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 25550
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8942
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 726
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 305
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 25550
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8942
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 726
Składniki
Przy kremach maślanych bardzo ważne jest by wszystkie składniki miały tę samą temperaturę. Jeżeli do ciepłego masła dodamy zimne mascarpone, krem najprawdopodobniej się zważy. Masło i ser należy wyjąć wcześniej z lodówki i pozostawić by podgrzały się do temperatury otoczenia.
Masło z cukrem ucierałem do białości. (Nie radzę zastępować pudru zwykłym cukrem, cukier za długo się rozpuszcza). Następnie dodawałem do masy mascarpone w kilku partiach i ucierałem.
Gdyby zdarzyło się, że krem jednak się zważył, nie ma co załamywać rąk. Najłatwiej podgrzać go delikatnie! na parze, i ponownie ubić. Powinien bez problemu odzyskać konsystencję.
Krem idealnie nadaje się do ciast, tortów i rolady.