Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis na krem śmietankowy z białą czekoladą z 4 składników! Idealny jako wypełnienie tartaletek, przełożenie ciasta lub tortu, a także do prostego deseru na herbatnikach. Zapisz przepis i wypróbuj w ten weekend!
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 59
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2426
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 520
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 863
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 59
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2426
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 520
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 863
Składniki
*Krem w podanej ilości składników wystarcza na blaszkę ciasta o wymiarach ok. 20cm x 15cm lub 2-3 pucharki deserowe. Jeśli przygotowujesz krem do przełożenia ciasta lub tortu należy podwoić każdy składnik – wykonanie pozostaje takie samo.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej*. Następnie ostudź polewę czekoladową. *Przygotuj naczynie/garnek z wrzącą wodą. Kostki czekolady włóż do miski. Następnie postaw miskę na naczyniu z gorącą wodą i poczekaj aż czekolada się rozpuści – możesz ją w tym czasie przemieszać kilka razy. Rozpuszczoną czekoladę ostudź.
Mascarpone i cukier puder wymieszaj mikserem około minuty. Do masy wlej ostudzoną białą czekoladę i zmiksuj aż masa będzie jednolita i aksamitna. Następnie ubij śmietanę do zgęstnienia ok. 3-5 minut. Do mascarpone z białą czekoladą dodaj ubitą śmietanę i wymieszaj trzepaczką - krem gotowy!
Wykorzystaj go do ciasta, tortu lub przygotuj kruche tartaletki z kremem i owocami. Przepis na kruche ciasto znajdziesz na profilu. Przechowuj krem śmietankowy z białą czekoladą w lodówce – idealną konsystencję uzyskuje po 12h w lodówce.