Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam Was na przepis na krem śmietankowy z gorzką czekoladą. Ten krem a’la mus czekoladowy idealnie komponuje się z ciastami biszkoptowymi, na które przepis znajdziecie na profilu @sweet_and_simple_bymm Zapisz przepis i wypróbuj w wolnej chwili.
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 52
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2384
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 490
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 839
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 52
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2384
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 490
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 839
Składniki
*Krem w podanej ilości składników wystarcza na blaszkę ciasta o wymiarach ok. 20cm x 15cm lub 2-3 pucharki deserowe. Jeśli przygotowujesz krem do przełożenia ciasta lub tortu należy podwoić każdy składnik – wykonanie pozostaje takie samo.
Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej*. Następnie ostudź polewę czekoladową. *Przygotuj naczynie/garnek z wrzącą wodą. Kostki czekolady włóż do miski. Następnie postaw miskę na naczyniu z gorącą wodą i poczekaj aż czekolada się rozpuści – możesz ją w tym czasie przemieszać kilka razy. Rozpuszczoną czekoladę ostudź.
Mascarpone i cukier puder wymieszaj mikserem około minuty. Do masy wlej ostudzoną gorzką czekoladę i zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej i aksamitnej masy. Następnie ubij śmietanę do zgęstnienia ok. 3-5 minut. Do mascarpone z gorzką czekoladą dodaj bitą śmietanę, wymieszaj trzepaczką i krem gotowy!
Wykorzystaj go do ciasta, tortu lub przygotuje proste deserki na herbatnikach z kremem i bananami. Przechowuj krem śmietankowy z gorzką czekoladą w lodówce – idealną konsystencję uzyskuje po 12h w lodówce.