Do góry

Desery Przepis na:

Kremówka bez pieczenia

Kremówka bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 3143

Dodano:

Odsłon: 30210

Ciasto na herbatnikach z pysznym kremem budyniowo-śmietanowym

Składniki

  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • pół opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 200 g masła
  • 250 g śmietanki 30 %
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kremówka bez pieczenia

Przygotowanie

  1. Mleko zagotuj.
    Żółtka utrzyj z cukrami na jasną i puszystą masę (ok. 5 min).
    Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz budyń i zmiksuj.
    Nie przestając miksować, wlej wrzące mleko. Przelej całość do garnka i zagotuj na małym ogniu do powstania bąbli powietrza (ok. 5 min), cały czas mieszając.
    Odstaw budyń do całkowitego wystudzenia.
    Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodaj stopniowo zimny budyń.
    W osobnej misce ubij zimną śmietankę na sztywny krem. Dodają ją do masy budyniowej, mieszając szpatułką.
    Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników i wyłóż cały krem, wyrównaj.
    Na masę wyłóż kolejną warstwę herbatników.
    Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 90 min.
    Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń