Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik z dodatkiem serka mascarpone - wyjątkowo delikatny, śmietankowy i kremowy. Polany domowym słonym karmelem i posypany prażonymi płatkami migdałowymi.
Tortownica 24cm, patelnia z grubym dnem, silikonowa szpatułka
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22509
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14799
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4592
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44031
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 597
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22509
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14799
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4592
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44031
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 597
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 599
Składniki
Spód. Herbatniki mielimy na gładki pył. Masło rozpuszczamy i wlewamy do herbatników. Dokładnie mieszamy. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy herbatniki i dociskamy tworząc równą powierzchnię.
Masa serowa. Jajka ucieramy z cukrem, nie miksujemy. Dodajemy twaróg, mascarpone, śmietankę. Kiedy dobrze się połączą, dodajemy mąkę i kaszę mannę. Na końcu dodajemy likier amaretto. Masę serową wykładamy na spód. Pieczemy w 160 stopniach przez 75 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.
Kiedy ciasto ostygnie, szykujemy migdały i słony karmel. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, na niedużym ogniu, aż lekko się zarumienią. Zdejmujemy na talerz. Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy, cały czas trzymając na sporym ogniu. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę i sól. Mieszamy do uzyskania ładnej konsystencji. Karmel rozprowadzamy na ostudzonym cieście. Górę posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.