Do góry

Desery Przepis na:

Królewski jabłecznik na biszkopcie, który nie opada

Królewski jabłecznik na biszkopcie, który nie opada

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 469

Dodano:

Odsłon: 306

Klasyk wśród polskich ciast. Poznajcie moją wersję, trochę inną, bo składającą się z dwóch warstw biszkoptu.Wyszedł prawie taki torcik, bo mój biszkopt rewelacyjnie wyrasta i nie opada. Chcecie spróbować?

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 90 g drobnego cukru (ale nie cukru pudru)
  • 70 g mąki pszennej typu 450
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sok z połowy pomarańczy
  • 1,5 kg słodko kwaśnych jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa (barwą przypominającą jabłka)
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 150 g śmietanki kremówki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Królewski jabłecznik na biszkopcie, który nie opada

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.

    Tortownica o średnicy 20 cm. Ja używam obręczy cukierniczej, polecam. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz obręczy ustaw ją na innej płaskiej formie wyłożonej papierem. Boków tortownicy czy obręczy nie smaruj tłuszczem.

  2. Przesiej obie mąki i proszek do pieczenia.

  3. Oddziel białka od żółtek, białka ubij mikserem do sztywności. Poświęć tej czynności kilka minut, bo to ważny etap. Ja ubijałam ok. 7 minut.

  4. Teraz dodawaj cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając. Pamiętaj, żeby kolejną łyżkę cukru dodawać wtedy kiedy poprzednia jest już dokładnie wymieszana z pianą. Załóżmy, że w odstępie 5 sekund.

  5. W taki sam sposób postępuj z żółtkami. Żółtko po żółtku, cały czas miksując.

  6. Teraz przychodzi czas na dodanie mąki. Mikser nie będzie Ci już do tego potrzebny. Dodawaj porcjami mąkę i mieszaj za pomocą łyżki lub łopatki, do połączenia składników . Ten etap musisz wykonać delikatnie ale dość szybko, żeby jak najkrócej mieszać jajka z mąką.

  7. Masę wlej do formy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do165 stopni C (góra+dół) bez termoobiegu. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika.

  8. Po ok. 35 minutach sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest w środku suchy. Jeśli tak, to wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Ciasto biszkoptowe do przekładania najlepiej jest upiec dzień wcześniej.

  9. Nie rozpinając tortownicy odetnij nożem biszkopt od brzegów formy. Teraz już możesz wyciągnąć ciasto z formy, odwróć biszkopt dołem do góry, odklej papier do pieczenia.

  10. Tak przygotowany biszkopt na pewno pięknie wyrośnie i nie opadnie.

  11. MASA JABŁKOWA:

    1. Jabłka umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne i zetrzyj na tarce. Ja używam malaksera.

    2. Smaż jabłka w dużym rondlu do miękkości, dodaj kardamon. Na koniec dodaj suchą galaretkę i dokładnie zamieszaj.

    3. Jeśli przekroiłaś biszkopt tak jak ja, to nasącz każdą warstwę sokiem z pomarańczy a następnie rozłóż lekko przestudzoną warstwę smażonych jabłek. Oczywiście możesz nie przekrajać biszkoptu, wtedy Twoja szarlotka będzie składać się z warstwy ciasta i warstwy jabłek.

    4.Ubij śmietankę i udekoruj nią wierzch ciasta, ewentualnie boki.

  12. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń