Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciacho ze śliwkami - pyszne i proste ciasto ze śliwkami

Kruche ciacho ze śliwkami - pyszne i proste ciasto ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 90593

Dodano:

Odsłon: 9590

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne i proste w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Ciasto jest bardzo smaczne, kruche i szybkie w przygotowaniu.

Składniki

  • Użyłam foremki o średnicy 24 cm, można również użyć kwadratowej o wymiarach około 24x24 lub prostokątnej o podobnych wymiarach
  • 400 g mąki pszennej (typ do 550) – około 2 ½ szklanki o pojemności 250 ml
  • 200 g masła o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru – około 5-6 łyżek
  • 2 jajka rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego
  • szczypta soli
  • oraz około 500 g śliwek
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruche ciacho ze śliwkami - pyszne i proste ciasto ze śliwkami

Przygotowanie

  1. Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i masło. Składniki miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę.
    Następnie dodaję jajka i nadal miksuję tak żeby składniki dobrze się połączyły.

  2. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażalnika.

  3. Po około 30 minutach – podpiekanie spodu:
    Ciasto wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam mąką.
    Rozwałkowane przenoszę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem.
    Górę nakłuwam widelcem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i podpiekam 15 minut, tak żeby góra delikatnie się zrumieniła – następnie wyjmuję z piekarnika.

  4. Końcowe przygotowanie ciasta:
    Na podpieczone gorące ciasto układam wydrylowane śliwki skórką do dołu, do sitka przekładam mąkę ziemniaczaną, cukier puder oraz cynamon i oprószam śliwki.
    Na koniec na górę ciasta, ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.

  5. Pieczenie:
    Tak przygotowane ciasto wstawiam ponownie do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 30 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.
    Upieczone wyjmuję od razu z foremki i odstawiam do wystudzenia.

  6. Kruche ciacho ze śliwkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Rena1 27 sierpnia Na pewno pyszne, uwielbiam ciasta kruche z owocami.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń