Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 472 Ocena: 6998

Dodano:

Odsłon: 1856

Fajne ciacha do kawy. Z polewą czekoladową i orzechami smakują wyśmienicie. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej 1szkl.=250 ml
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady + 2 łyżki mleka + 1 łyżeczka masła
  • posypka:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasteczka

Przygotowanie

  1. Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szybko zagnieść ciasto. Uformować wałek. Dać do woreczka foliowego. Umieścić w zamrażarce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkować na kilka milimetrów. Foremką wykrawać dowolne kształty, u mnie ciasta są okrągłe.
    Ciastka piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia około 10 minut w 180 st. C.
    Po wystudzeniu posmarować polewą z rozpuszczonej białej czekolady.
    Każde ciasto posypać zmielonymi orzechami. Należy to zrobić dość szybko, zanim polewa zastygnie. Orzechy muszą się przecież do niej przykleić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń