Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na kruche ciasteczka budyniowe, które są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Są także niezwykle aromatyczne. Pieszczą zmysły maślaną oraz waniliową nutą. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska lub dodatek do kawy, herbaty czy kakao.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 52
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 7478
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 128
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 869
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 52
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 7478
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 128
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 869
Składniki
Do dużej miski wsypujemy mąkę, budyń waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zimne masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do suchych składników. Wbijamy także jajko oraz dodajemy ziarenka wanilii i wszystko energicznie zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na 10 - 15 minut do zamrażarki.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 4 lub 5 mm (podsypując je delikatnie mąką). Wycinamy kształty za pomocą foremki i układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra- dół) i pieczemy przez około 11 - 12 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Po ostudzeniu będą idealnie kruche.
* Czas pieczenia zależny jest od wielkości użytej foremki. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić, czy ciasteczka są wystarczająco rumiane. Małe ciasteczka mogą piec się minutę krócej, natomiast te większe będą potrzebowały jeszcze chwili w piekarniku.
Z podanych proporcji upiekłam trzy blachy ciasteczek. PRZECHOWYWANIE: Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce, słoju lub pojemniku próżniowym.