Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka migdałowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Zachwycają prostotą przygotowania i delikatnym smakiem. Są idealnie chrupiące z zewnątrz, o subtelnie maślanym i migdałowym aromacie. Świetnie smakują polane lukrem lub białą czekoladą.
wałek, foremki do ciasteczek, rondelek, papier do pieczenia, mikser
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5047
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419405
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5047
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419405
Składniki
W większej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier puder i szczyptę soli.
Masło roztop w rondelku i gdy nieco przestygnie, przelej do miski z suchymi składnikami.
Dodaj żółtko, jedno całe jajko i ekstrakt migdałowy. Masę na ciasto zmiksuj. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.
Uformuj kulę z ciasta, a następnie zawiń folią spożywczą i schładzaj przez pół godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj ciasto na około pół centymetra. Możesz wierzch nieco przyprószyć mąką, aby ciasto się lepiej wałkowało.
Z tak przygotowanego ciasta wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w ulubionych kształtach.
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie mogą być ze sobą za blisko połączone.
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-13 minut, aż brzegi ciasteczek będą lekko złote. Obserwuj kiedy ciastka będą przypiekać się na brzegach. Ciasteczka muszą być jasnego koloru z lekko złotymi brzegami. Gdy ciasteczka będą gotowe, wyjmij je i ostudź.
Przygotuj polewę z białej czekolady. Połam białą czekoladę na mniejsze kawałki, aby szybciej się roztopiła w rondelku.
W rondelku podgrzej śmietankę na średnim ogniu, aż będzie gorąca, ale nie dopuść do jej zagotowania. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj do śmietanki białą czekoladę. Możesz opcjonalnie dodać łyżeczkę masła.
Zdejmij rondelek z ognia i dodaj do śmietanki posiekaną białą czekoladę. Odczekaj chwilę, aby czekolada zaczęła się topić. Dodaj łyżeczkę masła. Dzięki łyżeczce masła, polewa będzie miała bardziej błyszczący efekt i nie będzie twarda.
Polej ciasteczka białą czekoladą i udekoruj według gustu.