Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka migdałowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Zachwycają prostotą przygotowania i delikatnym smakiem. Są idealnie chrupiące z zewnątrz, o subtelnie maślanym i migdałowym aromacie. Świetnie smakują polane lukrem lub białą czekoladą.
wałek, foremki do ciasteczek, rondelek, papier do pieczenia, mikser
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 121
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 130
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 106
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 89
Prosta i szybka potrawa z kurczaka na kolację, na wizytę gości, na coś szybki...
Odsłon: 121
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 130
Przepis według pomysłu mojego przyjaciela. Bardzo łagodne, delikatne w smaku...
Odsłon: 106
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 89
Składniki
W większej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier puder i szczyptę soli.
Masło roztop w rondelku i gdy nieco przestygnie, przelej do miski z suchymi składnikami.
Dodaj żółtko, jedno całe jajko i ekstrakt migdałowy. Masę na ciasto zmiksuj. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.
Uformuj kulę z ciasta, a następnie zawiń folią spożywczą i schładzaj przez pół godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj ciasto na około pół centymetra. Możesz wierzch nieco przyprószyć mąką, aby ciasto się lepiej wałkowało.
Z tak przygotowanego ciasta wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w ulubionych kształtach.
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie mogą być ze sobą za blisko połączone.
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-13 minut, aż brzegi ciasteczek będą lekko złote. Obserwuj kiedy ciastka będą przypiekać się na brzegach. Ciasteczka muszą być jasnego koloru z lekko złotymi brzegami. Gdy ciasteczka będą gotowe, wyjmij je i ostudź.
Przygotuj polewę z białej czekolady. Połam białą czekoladę na mniejsze kawałki, aby szybciej się roztopiła w rondelku.
W rondelku podgrzej śmietankę na średnim ogniu, aż będzie gorąca, ale nie dopuść do jej zagotowania. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj do śmietanki białą czekoladę. Możesz opcjonalnie dodać łyżeczkę masła.
Zdejmij rondelek z ognia i dodaj do śmietanki posiekaną białą czekoladę. Odczekaj chwilę, aby czekolada zaczęła się topić. Dodaj łyżeczkę masła. Dzięki łyżeczce masła, polewa będzie miała bardziej błyszczący efekt i nie będzie twarda.
Polej ciasteczka białą czekoladą i udekoruj według gustu.