Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka migdałowe to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Zachwycają prostotą przygotowania i delikatnym smakiem. Są idealnie chrupiące z zewnątrz, o subtelnie maślanym i migdałowym aromacie. Świetnie smakują polane lukrem lub białą czekoladą.
wałek, foremki do ciasteczek, rondelek, papier do pieczenia, mikser
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 440
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1532
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6388
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 7733
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 440
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1532
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6388
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 7733
Składniki
W większej misce wymieszaj mąkę, mielone migdały, cukier puder i szczyptę soli.
Masło roztop w rondelku i gdy nieco przestygnie, przelej do miski z suchymi składnikami.
Dodaj żółtko, jedno całe jajko i ekstrakt migdałowy. Masę na ciasto zmiksuj. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję.
Uformuj kulę z ciasta, a następnie zawiń folią spożywczą i schładzaj przez pół godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj ciasto na około pół centymetra. Możesz wierzch nieco przyprószyć mąką, aby ciasto się lepiej wałkowało.
Z tak przygotowanego ciasta wycinaj ciasteczka za pomocą foremek w ulubionych kształtach.
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie mogą być ze sobą za blisko połączone.
Piecz ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-13 minut, aż brzegi ciasteczek będą lekko złote. Obserwuj kiedy ciastka będą przypiekać się na brzegach. Ciasteczka muszą być jasnego koloru z lekko złotymi brzegami. Gdy ciasteczka będą gotowe, wyjmij je i ostudź.
Przygotuj polewę z białej czekolady. Połam białą czekoladę na mniejsze kawałki, aby szybciej się roztopiła w rondelku.
W rondelku podgrzej śmietankę na średnim ogniu, aż będzie gorąca, ale nie dopuść do jej zagotowania. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj do śmietanki białą czekoladę. Możesz opcjonalnie dodać łyżeczkę masła.
Zdejmij rondelek z ognia i dodaj do śmietanki posiekaną białą czekoladę. Odczekaj chwilę, aby czekolada zaczęła się topić. Dodaj łyżeczkę masła. Dzięki łyżeczce masła, polewa będzie miała bardziej błyszczący efekt i nie będzie twarda.
Polej ciasteczka białą czekoladą i udekoruj według gustu.