Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik kulinarny poradzi sobie z nimi. Ciastka robi się błyskawicznie i są smaczne.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11948
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6805
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 180
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4395
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11948
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6805
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5602
Składniki
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder, dokładnie wymieszać. Dodać otartą skórkę cytrynową, masło i białko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i zagnieść dłońmi na jednolitą masę. Z ciasta uformować rulon, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-5mm. Powycinać foremką ciasteczka gwiazdki. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać kolejne ciastka. Kakao wysypać na spodek, mniejsza foremkę gwiazdkę oprószyć kakao i odcisnąć wzór na ciasteczku. Żółtko wymieszać z wodą, posmarować ciasteczka i posypać cukrem. Piekarnik nagrzać do 180stopni, grzałka góra-dół, ciasteczka piec na środkowym poziomie przez około 10minut. Po upieczeniu, ciasteczka wraz z papierem, na którym były pieczone, umieścić na kratce kuchenne i pozostawić do wystygnięcia.