Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik kulinarny poradzi sobie z nimi. Ciastka robi się błyskawicznie i są smaczne.
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 116
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1186
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31223
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3641
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4606
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8124
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 116
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1186
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31223
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3641
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4606
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8124
Składniki
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i przesiany przez sito cukier puder, dokładnie wymieszać. Dodać otartą skórkę cytrynową, masło i białko. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie ciasto przełożyć na blat wysypany mąką i zagnieść dłońmi na jednolitą masę. Z ciasta uformować rulon, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3-5mm. Powycinać foremką ciasteczka gwiazdki. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać kolejne ciastka. Kakao wysypać na spodek, mniejsza foremkę gwiazdkę oprószyć kakao i odcisnąć wzór na ciasteczku. Żółtko wymieszać z wodą, posmarować ciasteczka i posypać cukrem. Piekarnik nagrzać do 180stopni, grzałka góra-dół, ciasteczka piec na środkowym poziomie przez około 10minut. Po upieczeniu, ciasteczka wraz z papierem, na którym były pieczone, umieścić na kratce kuchenne i pozostawić do wystygnięcia.