Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te kruche ciasteczka z wykorzystaniem mojego ulubionego Lemon curd możesz przygotować na wiele sposobów. Zamiast Lemon curd możesz wykorzystać ulubioną konfiturę. Polecam. Z podanych składników otrzymasz około 40 szt.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1248
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5775
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8811
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18375
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1248
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5775
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8811
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18375
Składniki
1. Masło z cukrami utrzyj mikserem do białości i puszystości. 2. Dodaj całe jajko, skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj. 3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. 4. Ponownie zmiksuj. 5. Gotowe ciasto uformuj w wałek średnicy 3 cm. 6. Zawiń w folię spożywczą i schłodź przez godzinę w lodówce. 7. Przygotuj płaską blaszkę, wyłóż ją papierem do pieczenia. 8. Ze schodzonego ciasta odkrawaj kawałki ciasta grubości 1-1,5 cm. 9. Układaj na blasze w odstępach (gdyż ciasteczka urosną). 10. W każdym ciasteczku zrób wgłębienie- niemal do samej blaszki, inaczej ciastko urośnie, a Lemon curd wypłynie z ciastka. 11. Wnętrze ciastka wypełnij Lemon curdem około 1 łyżeczki na ciastko. 12. Piecz w temperaturze 180°C około 15 minut. 13. Studź na kratce. 14. Gdy wystygną oprósz cukrem pudrem. 15. Smacznego :-)