Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche ciasteczka, których wykonanie jest szybkie i proste. Przepis wyszukała moja mama w książce Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Warto się nim podzielić :)
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 98
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 290
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 312
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 98
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 290
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 312
Składniki
Nożem posiekać mąkę z margaryną (margarynę można zetrzeć na tarce), dodać cukier i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na brzegu ciasta nakładać pasek marmolady i zwinąć w rulon. Kawałek z marmoladą złożyć dwa raz i odciąć od reszty ciasta. Rulonik pociąć na około 5 centymetrowe kawałki, każdy delikatnie naciąć. Układać ciasteczka na natłuszczonej blaszce odchylając nacięcia tworząc półksiężyce - tak, aby nacięcia się otworzyły. Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.