Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche ciasteczka, których wykonanie jest szybkie i proste. Przepis wyszukała moja mama w książce Ewy Wachowicz – „Ewa gotuje”. Warto się nim podzielić :)
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 299
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 113
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 110
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 171
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 299
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 113
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 110
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 171
Składniki
Nożem posiekać mąkę z margaryną (margarynę można zetrzeć na tarce), dodać cukier i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na brzegu ciasta nakładać pasek marmolady i zwinąć w rulon. Kawałek z marmoladą złożyć dwa raz i odciąć od reszty ciasta. Rulonik pociąć na około 5 centymetrowe kawałki, każdy delikatnie naciąć. Układać ciasteczka na natłuszczonej blaszce odchylając nacięcia tworząc półksiężyce - tak, aby nacięcia się otworzyły. Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.