Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasteczka ze skwarek

Kruche ciasteczka ze skwarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25243

Dodano:

Odsłon: 21567

Przepis mojej Mamy na bardzo smaczne i kruche ciasteczka ze skwarek.

Składniki

  • 30 dag skwarek
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • łyżka wody
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skwarki należy zmielić przez maszynkę do mięsa. Następnie zmielone przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Wszystko razem dobrze wymieszać, a tak powstałe ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.
    Po tym czasie formować ciasteczka.
    Moja Mama używa do tego maszynki do mięsa, z której wyciąga noże i nakłada nasadkę do formowania ciastek.

  2. Uformowane ciastka przełożyć na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 10 minut - do momentu zarumienienia się ciastek. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 29 sierpnia 2014 właśnie odziedziczyłam taką maszynkę po babci, ale nikt nie miał do niej przepisu na ciastka; do wykorzystania jesienią jak będzie się słoninkę topić :))) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 lipca 2014 Zapomniałam dodać,że w rowek pośrodku ciastek można dodać ulubionej zagęszczonej marmolady. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 lipca 2014 Ten ciasteczka rzeczywiście są najbardziej kruche na świecie.Szkoda tylko,że przepis zapomniany,bo są przepyszne.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Namarra 05 maja 2013 Pamiętam te ciasteczka z dzieciństwa, piekła je moja babcia i mama. Rzeczywiście są smaczne i bardzo kruche. Aż mi się ochota zrobiła jak sobie je przypomniałam:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń