Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z borówkami i pianką
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 382
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 11821
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 460
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 124
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 690
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 382
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 11821
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 460
Tradycyjne mielone z dodatkiem suszonych śliwek i żurawiny w sosie chrzanowym...
Odsłon: 124
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 690
Składniki
Składniki na ciasto przekładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części mniejszą i większą w proporcji 1/3 i 2/3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Większy kawałek ciasta rozłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie ubić białka na sztywną pianą. Do ubitych białek dodawać cukier łyżka po łyżce i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok 20 sekund. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Na podpieczony spód przełożyć borówki wymieszane z mąką. Na borówki przekładamy ubitą pianę. Na koniec na pianę ścieramy na tarce mniejszy kawałek kruchego ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 150 stopni. Kroić po całkowitym przestudzeniu. Smacznego!