Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porzeczki w tym roku oszalaly ,więc trzeba bylo zrobic z nich użytek i wyszło pyszna kruche ciacho .Porzeczki można zastąpić jagodami ,choć uważam., że w tym wydaniu smaki komponują się świetnie
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 92
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17859
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 486
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5646
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2898
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 92
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17859
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 486
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5646
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2898
Składniki
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy podłużny wałek i przekrawamy na dwie części z czego jedna na spód ma być nieco większa. Owijamy każdą część folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ścieramy na tarce większą część ciasta, wykładamy na spód lekko dociskając i podpiekamy 15 minut w temp. 180ºC. W międzyczasie wykonujemy piankę. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty do minimum i wsypujemy stopniowo przesiany budyn oraz wlewamy powoli olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód, obsypujemy porzeczkami i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 30 – 40 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu można wierzch oprószyć cukrem pudrem.