Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porzeczki w tym roku oszalaly ,więc trzeba bylo zrobic z nich użytek i wyszło pyszna kruche ciacho .Porzeczki można zastąpić jagodami ,choć uważam., że w tym wydaniu smaki komponują się świetnie
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 82
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 317
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 135
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 141
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 82
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 317
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 135
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 141
Składniki
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy podłużny wałek i przekrawamy na dwie części z czego jedna na spód ma być nieco większa. Owijamy każdą część folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ścieramy na tarce większą część ciasta, wykładamy na spód lekko dociskając i podpiekamy 15 minut w temp. 180ºC. W międzyczasie wykonujemy piankę. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Po łyżce dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty do minimum i wsypujemy stopniowo przesiany budyn oraz wlewamy powoli olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód, obsypujemy porzeczkami i ścieramy pozostałą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w temp. 190ºC przez ok. 30 – 40 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu można wierzch oprószyć cukrem pudrem.