Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z jabłkami i kokosową pianką

Kruche ciasto z jabłkami i kokosową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 327 Ocena: 2377

Dodano:

Odsłon: 876

Przepyszne ciasto kruche z jabłkami i kokosową pianką to świetna propozycja na szybki smakołyk do herbaty.

Składniki

  • Ciasto;
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła zimnego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek.
  • Pianka;
  • 5 białek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (2 x 40 g),
  • 1/2 szklanki oleju,
  • szklanka wiórek kokosowych.
  • Dodatkowo;
  • 500 g jabłek średnich.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z jabłkami i kokosową pianką

Przygotowanie

  1. Ciasto;

    Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy masło i żółtka i szybko zagniatamy ciasto.

    Dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę 33 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Wykładamy na ciasto.

  2. Pianka;

    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Następnie wsypujemy proszek budyniowy i misujemy do połączenia się składników. Następnie stróżką wlewamy olej cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy piankę na jabłka. Na wierzch układamy drugą część ciasta.

    Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń