Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym ciastem zaskoczysz domowników
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119534
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 9032
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3237
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119534
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 9032
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3237
Składniki
Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Około 15 min chłodzimy ciasto w lodówce. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie na blaszce, delikatnie przyklepując. Wstawiamy do pieca i podpiekamy na złoto przez około 15- 20 min. Gdy spód już wystygnie, ubijamy białka, stopniowo dodając cukry. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy budyniowy proszek, ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą. Ponownie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy około 30 min na złoto. Po ostygnięciu można posypać wierzch cukrem pudrem. SMACZNEGO