Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką

Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1813

Dodano:

Odsłon: 56215

Tym ciastem zaskoczysz domowników

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • Budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 200 g cukru kryształu cukier wanilinowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru, 2x 40g)
  • 125 ml oleju
  • Male pudełeczko malin
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z malinami i waniliową pianką

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Około 15 min chłodzimy ciasto w lodówce.
    Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzamy równomiernie na blaszce, delikatnie przyklepując. Wstawiamy do pieca i podpiekamy na złoto przez około 15- 20 min.

    Gdy spód już wystygnie, ubijamy białka, stopniowo dodając cukry. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy budyniowy proszek, ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.
    Ponownie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

    Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.
    Pieczemy około 30 min na złoto. Po ostygnięciu można posypać wierzch cukrem pudrem.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 07 sierpnia 2017 Serdecznie gratulujemy! Twój przepis znalazł się w gronie najpopularniejszych przepisów ubiegłego miesiąca :)
Całe zestawienie znajdziesz tutaj: https://smaker.pl/newsy-najpopularniejsze-przepisy-lipca,1899841,a,.html

Pozdrawiamy :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń