Do góry

Desery Przepis na:

Kruche ciasto z orzechami

Kruche ciasto z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 402 Ocena: 5018

Dodano:

Odsłon: 1149

Ciasto jest naprawdę kruche. W smaku przepyszne. Można je jeść i jeść... Serdecznie polecam.

Składniki

  • 300 g mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru + 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche ciasto z orzechami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cztery żółtka, ekstrakt waniliowy, pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść
    ciasto. Podzielić na dwie części: 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta
    włożyć do zamrażarki na pół godziny. Większą częścią wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 24x28 cm. Blaszkę z ciastem dać do lodówki na pół godziny, a następnie podpiec przez 15 minut. Lekko ostudzić. Potem posmarować dżemem i posypać orzechami z jednej szklanki. Ubić białka z cukrem pudrem i rozsmarować na orzechy. Na to kolejna warstwa orzechów z drugiej szklanki. Na wierzch starte na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Piec w 180 st. C 30-40 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń