Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, delikatna pianka i kwaśny rabarbar. Połączenie idealne. Poza sezonem można użyć mrożonego rabarbaru. Rabarbar doskonale się mrozi pokrojony w 1-1,5cm kawałki.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5629
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1536
Składniki
Margarynę kroję na kawałki, zasypuję 3 łyżkami cukru (wzięte z całości) i mąką (przesianą) z proszkiem do pieczenia. Dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Masa powinna być gładka.
Z powstałego ciasta odrywam kawałek (ok 1/3) i chowam do zamrażalki (będzie z tego wierzch ciasta). Resztę ciasta wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwam widelcem i podpiekam 20 minut w 180 stopniach.
Rabarbar obieram ze skórki, kroję na 1-15cm kawałki i mieszam z kisielem.
Białka ubijam na sztywno, dodaję resztę cukru oraz 2 budynie. Do powstałej masy wlewam powoli 0,5 szklanki oleju i delikatnie mieszam.
Na przestudzone ciasto wykładam masę budyniową a następnie bardzo obficie posypuję rabarbarem.
Rabarbar przykrywam ciastem z zamrażalki, tarkując je na dużych oczkach dokładnie pokrywam całe ciasto. Całość piekę około 30 minut w 180 stopniach.
Użyłem foremki 23x23 , może być troszkę większa, po prostu ciasto będzie niższe. Jeżeli surowego ciasta jest za dużo można je zamrosić i użyć np do szybkich babeczek: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-kruche-babeczki-z-kremem-mascarpone,2010193,tramwajarz.html
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać otręby i kurkumę. Pod masę budyniową wysypałem ostropest, a do masy dodałem płatki owsiane.