Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, pyszne, maślane ciasteczka to idealny dodatek do jesiennej herbaty czy kawy :) Ekspresowe w przygotowaniu :)
Te kruche, pachnące masłem ciasteczka można przygotować z dodatkiem kakao, pr...
Odsłon: 2115
Dziś jest taki brzydki deszczowy dzień że prócz obiadu postanowiła upiec cias...
Odsłon: 6833
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12185
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 87
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4230
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Dziś mam dla Was orzeźwiającą propozycję dla miłośników słodkości – pyszny de...
Odsłon: 12185
Pierogi z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśne...
Odsłon: 87
Esencjonalny bulion wołowy podany z naleśnikami to fantastyczny pomysł na dan...
Odsłon: 4230
Składniki
Mąkę z solą i cukrem pudrem przesiać, dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Posiekać nożem. Zrobić kopczyk i dołek. W środek wlać rozkłócone jajko. Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyciągnąć z lodówki. Stolnicę i wałek posypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Wycinać ciastka i układać w niewielkiej odległości na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 10-14 minut do zarumienienia. Ciasta wystudzić na kratce.
Rady: Ciasto kruche nie lubi długiego wyrabiania, trzeba szybko zagnieść je ręcznie lub w robicie. Aby ciasto było kruche musi być dobrze schłodzone. Na kruchość ciastek wpływa nie tylko odpowiedni czas schłodzenia, ale także temperatura w pomieszczeniu, dlatego od razu po ułożeniu ciastek na blachę należy włożyć je do nagrzanego wcześniej piekarnika. Ciastka po upieczeniu należy od razu zdjąć z blachy i przełożyć na kratkę, nagrzana blacha może dodatkowo zbyt mocno zarumienić spód ciastek.
Przepisy Desery
Desery
Brownie
Desery
Naleśniki z banana
Desery
Torcik dla wnuczki i męża
Desery
Ciasto japońskie
Brownie
Brownie to z pewnością jedno z ulubionych ciast każdego wielbiciela czekolady...
Odsłon: 2330
Naleśniki z banana
Przepyszne naleśniki z bananem. Po usmażeniu wychodzą cieniutkie, elastyczne,...
Odsłon: 261