Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drogie Panie :-), w podziękowaniu za życzenia i kwiatki od Panów możemy upiec im takie piękne i smaczne kruche, maślane różyczki :-).
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 mm. Wykrawać z ciasta kółka o średnicy 7 - 8 cm. Układać je po 4.
Zwinąć
następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki.
Rozchylić delikatnie płatki różyczek. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce ok. 2 godz. (schłodzenie jest bardzo ważne, ponieważ zapobiega rozpłynięciu się róż w piakarniku).
Po tym czasie piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut (pierwsze 5 minut piekłam w temperaturze 230ºC, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blaszce). Pieczenie można wydłużyć, przykrywając róże folią aluminiową i zmniejszyć temp. do 180 stopni, by się z wierzchu nie spaliły - róże są dość grube i ciasto może potrzebować więcej czasu, by dobrze wypiec się w środku. Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni. Smacznego :-). P.s. przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki