Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiesz, że delikatne, prawdziwie kruche rogaliki upieczesz nie z ciasta kruchego – jakby mogła wskazywać nazwa – lecz z banalnie prostego w przygotowaniu ciasta z trzech składników: mąki, masła i twarogu?
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 495
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 177
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 173
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 495
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 177
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 173
Składniki
Zmiel lub zblenduj twaróg. Możesz też użyć zmielonego już twarogu sernikowego, ale wybierz taki o prostym składzie (bez zagęstników etc.). Wysyp mąkę na stolnicę lub umieść w misie miksera planetarnego. Dodaj pokrojone w kostkę masło (schłodzone) i twaróg. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto lub wyrób je hakiem miksera. Z ciasta uformuj trzy jednakowe kulki. Owiń je folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Wyłóż blachę piekarnika papierem do pieczenia. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na cienki, okrągły placek. Przekrój go promieniście (jak pizzę) na 8 równych kawałków. U podstawy (krótkiego boku) każdego z trójkątów ułóż suszoną śliwkę. Zwiń każdy trójkąt, owijając ciastem śliwkę od podstawy w stronę czubka trójkąta. Uformuj całość w rogalik.
W ten sam sposób przygotuj wszystkie porcje ciasta. Układaj rogaliki na blasze w niewielkich odstępach (nie urosną dużo w czasie pieczenia). Gdyby nie zmieściły się wszystkie, upiecz je w partiach. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj rogaliki rozkłóconym białkiem i oprósz cukrem. Możesz pominąć ten krok, jeśli chcesz, by rogaliki był mniej kaloryczne (bez dodatku cukru będą równie smaczne!).
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz rogaliki przez około 20 minut – aż się zarumienią. Przestudź. Jeśli lubisz naprawdę kruche rogaliki, zjedz je tego samego dnia. Na drugi dzień będą wciąż pyszne, ale stracą nieco we swojej kruchości. By złapały jak najmniej wilgoci, przechowuj upieczone rogaliki w szczelnie zamykanym pojemniku.