Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche rogaliki z jabłkami są przygotowane ze sprawdzonego polskiego przepisu. Dodatek drożdży sprawia, że ciasto jest nie tylko kruche, ale też puszyste.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4693
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4693
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Składniki
Drożdże pokrusz do kubka, zasyp łyżką cukru, wlej ciepłe mleko i wymieszaj. Odstaw na kilka minut aż zaczną pracować.
Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone zimne masło, 2 jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, posyp cukrem i skrop sokiem z cytryny. Smaż na średnim ogniu ok. 7 minut aż zmiękną i puszczą sok. Wsyp cynamon, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na koło o grubości ok. 3 mm i pokrój na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt połóż porcję jabłkowego nadzienia (przy dłuższym brzegu). Zwijaj od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch białkiem.
Piecz kruche rogaliki z jabłkami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut aż się zarumienią. Wystudź na kratce i oprósz cukrem pudrem.