Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche rogaliki z jabłkami są przygotowane ze sprawdzonego polskiego przepisu. Dodatek drożdży sprawia, że ciasto jest nie tylko kruche, ale też puszyste.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3831
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414665
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2374
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3831
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414665
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2374
Składniki
Drożdże pokrusz do kubka, zasyp łyżką cukru, wlej ciepłe mleko i wymieszaj. Odstaw na kilka minut aż zaczną pracować.
Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone zimne masło, 2 jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, posyp cukrem i skrop sokiem z cytryny. Smaż na średnim ogniu ok. 7 minut aż zmiękną i puszczą sok. Wsyp cynamon, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na koło o grubości ok. 3 mm i pokrój na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt połóż porcję jabłkowego nadzienia (przy dłuższym brzegu). Zwijaj od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch białkiem.
Piecz kruche rogaliki z jabłkami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut aż się zarumienią. Wystudź na kratce i oprósz cukrem pudrem.