Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche rogaliki z jabłkami są przygotowane ze sprawdzonego polskiego przepisu. Dodatek drożdży sprawia, że ciasto jest nie tylko kruche, ale też puszyste.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10519
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336836
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4528
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424282
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10519
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336836
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4528
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424282
Składniki
Drożdże pokrusz do kubka, zasyp łyżką cukru, wlej ciepłe mleko i wymieszaj. Odstaw na kilka minut aż zaczną pracować.
Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone zimne masło, 2 jajka, żółtko, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, posyp cukrem i skrop sokiem z cytryny. Smaż na średnim ogniu ok. 7 minut aż zmiękną i puszczą sok. Wsyp cynamon, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Schłodzone ciasto podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na koło o grubości ok. 3 mm i pokrój na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt połóż porcję jabłkowego nadzienia (przy dłuższym brzegu). Zwijaj od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch białkiem.
Piecz kruche rogaliki z jabłkami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut aż się zarumienią. Wystudź na kratce i oprósz cukrem pudrem.