Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rureczki nadziane kawowym kremem z dodatkiem alkoholu są przebojem każdej imprezy w naszym domu. Przepis od mojej mamy - sprawdzony już od wielu lat.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 402
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3708
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 764
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 402
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3708
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 764
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż ładnie się połączą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na 3-4 mm. Z ciasta wycinamy paski ok 2-2,5cm i zawijamy je na formie do rurek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika rurki delikatnie zdejmujemy z foremek (łatwo odchodzą, ale trzeba uważać, żeby nie połamać)
Masa: Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie bardzo twardy. Kawę zaparzamy w bardzo małej ilości wody. Po zaparzeniu odcedzamy i studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń, cały czas ucierając. Dodajemy napar kawowy i spirytus do smaku. Masę można schłodzić chwilę w lodówce przed nadziewaniem rurek. Rurki nadziewamy szprycą lub małą łyżeczką. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 dzień. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.