Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rureczki nadziane kawowym kremem z dodatkiem alkoholu są przebojem każdej imprezy w naszym domu. Przepis od mojej mamy - sprawdzony już od wielu lat.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 1479
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1710
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 88
Polecam.
Odsłon: 1479
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1710
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż ładnie się połączą. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na 3-4 mm. Z ciasta wycinamy paski ok 2-2,5cm i zawijamy je na formie do rurek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika rurki delikatnie zdejmujemy z foremek (łatwo odchodzą, ale trzeba uważać, żeby nie połamać)
Masa: Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w połowie mleka. Odstawiamy go do przestygnięcia - powinien być letni, ale nie bardzo twardy. Kawę zaparzamy w bardzo małej ilości wody. Po zaparzeniu odcedzamy i studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy partiami budyń, cały czas ucierając. Dodajemy napar kawowy i spirytus do smaku. Masę można schłodzić chwilę w lodówce przed nadziewaniem rurek. Rurki nadziewamy szprycą lub małą łyżeczką. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 dzień. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.