Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To bardzo prosty przepis na klasyczne kruche ciasteczka zaledwie z czterech składników: mąki, masła, cukru i żółtka. Po krótkim pieczeniu w 180°C otrzymasz delikatne, kruche i maślane ciasteczka idealne do kawy lub herbaty.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2486
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3412
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1491
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2195
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2486
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3412
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1491
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2195
Składniki
Połącz składniki
Do miski wsyp mąkę, cukier, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę oraz żółtko.
Zagnieć ciasto
Szybko zagnieć składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt suche, możesz dodać 1–2 łyżki zimnej wody.
Schłodź
Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
Formuj ciasteczka
Rozwałkuj ciasto na ok. 5 mm i wycinaj dowolne kształty.
Piecz
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 10–12 minut, aż brzegi lekko się zarumienią.