Do góry

Desery Przepis na:

Kruche z agrestem

Kruche z agrestem

Autor:

Przepisów i artykułów: 895 Ocena: 18171

Dodano:

Odsłon: 4555

Kwaśne, aż miło!

Składniki

  • Agrest 0,5 kg
  • mąka pszenna Typ 500 2,5 szkl
  • Jajo kurze 3 szt
  • Cukier wanilinowy lub z wanilią
  • Cukier drobny do ciasta 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Masło/ margaryna 25 dag
  • Kasza manna
  • Cukier puder
  • Sól szczypta
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kruche z agrestem

Przygotowanie

  1. Mąkę z suchymi składnikami ( cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia) i masłem trzeba rozetrzeć na piasek. Po dodaniu trzech żółtek uformuje się zbita kula- nie wyrabia się dłużej. Zabrakło mi czasu i ciasto zamroziłam do następnego tygodnia w szczelnym opakowaniu- świetnie się mrozi.
    Pokroiłam je na plastry i ułożyłam w formie i nakłułam widelcem- nie będzie się unosić. Burty muszą być wysokie aby owoce nie pociekły.
    Spód podpieka się 10- 15 minut do lekkiego zrumienienia.

  2. Podpieczony spód trzeba posypać kaszą manną i cukrem pudrem, potem można wyłożyć owoce i znowu je posypać cukrem pudrem i kaszą manna- obficie. Agrest jest naprawdę kwaśny!
    Białka jaj ubiłam ze szczypta soli i pod koniec dodałam jeszcze dwie łyżki cukru pudru. Wyłożyłam na owoce, i pokruszyłam resztę ciasta.
    Piekłam przez 25 minut do zrumienienia. W razie czego można wydłużyć czas o 5 minut- moje ciasto było grube.
    Wierzch znowu posypałam cukrem pudrem. I tak było kwaśne :)

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 sierpnia - Puk, puk
- Kto tam?
- Tu katechetyczny patrol do spraw wiary
- Nie wierzę
- My właśnie w tej sprawie

No ja właśnie nie wierzę. Ty i ciacho!!!???

Klękajcie narody hahaha. Super, uwielbiam taką kwaśnicę :D
Odpowiedzi: 7 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń