Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-11-2022
Grzebyki kojarzą mi się z dzieciństwem. Kruche, delikatne, wypełnione konfiturą skradną serca niejednego dziecka ;)
blaszka z wyposażenia piekarnika, wałek, nóż, pędzelek silikonowy
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 430
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 81
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2672
Polecam.
Odsłon: 482
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 712
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 430
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 81
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2672
Polecam.
Odsłon: 482
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 712
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soki. Żółtko, śmietanę oraz drożdże mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. Masło siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki siekamy ze sobą i wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy posłużyć się także robotem. Ciasto owijamy woreczkiem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie dzielimy na 3 części. Dwie chowamy nadal do lodówki. Pierwszą część wałkujemy na prostokąt o grubości ok 2mm delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto jeść dość klejące, więc warto robić to na stolnicy silikonowej lub na papierze do pieczenia, by nie dodawać za dużo mąki. Marmoladę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ucinamy dziubek, tak by średnica wyciskanej marmolady miała maksymalnie 1cm. Wyciskamy nadzienie wzdłuż dłuższego boku zaraz przy krawędzi ciasta. Delikatnie podważamy i zawijamy ciasto z nadzieniem tak by utworzyło rulonik, lekko dociskamy brzeg i zawijamy raz jeszcze. Nożem odcinamy rulon od reszty ciasta. Odciągamy go do przodu, ale nie obracamy! i nacinamy nożem co ok ½cm, uważając by nie przeciąć do końca (max. ²/₃ szerokości). Taki rulon dzielimy na małe ok 5-6cm kawałki. Nadajemy półokrągły kształt i delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy w niewielkich odstępach. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem i obficie posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w nagrzanym do 180ºC piekarniku ok 18-20 minut (do uzyskania złotego koloru). Tak samo postępujemy z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.