Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchy kulebiak z orzechami i pieczarkami"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Składniki
Czas przygotowania: 80 minut. 1 porcja: 485 kcal. Cena porcji: 1,55 zł
Orzechy i migdały zrumień na suchej patelni. Mąkę przesiej. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz margarynę. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Dodaj śmietanę i 1 jajko. Zagnieć ciasto. Schładzaj 30 minut.
Pieczarki oczyść, drobno pokrój.Cebulę obierz, posiekaj, usmaż wraz z pieczarkami na maśle. Wymieszaj z orzechami i migdałami. Przypraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj. Wytnij prostokątny placek, skrawki ciasta zachowaj. Na środku placka rozłóż przygotowany farsz. Złóż, zlep brzegi i końce. Kulebiak pokrój w plastry. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
Przyklej grzybki wycięte ze skrawków ciasta. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Brzegi posyp sezamem. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.Źródło: Tina