Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna odsłona moich ulubionych owsiano-orzechowych placków z owocami. Tym razem bohaterem są maliny oraz orzechy pinii, lecz jeśli nie przepadacie za taką kombinacją (trzeba być szalonym!), możecie użyć innych ulubionych drobnych owoców, a orzechy pinii śmiało możecie zastąpić orzechami laskowymi, włoskimi, czy nawet fistaszkami.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 102
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 175
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 142
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 106
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1341
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 102
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 175
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 142
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 106
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1341
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Małą, kwadratową lub prostokątną formę (o boku około 23cm) wykładamy papierem do pieczenia.
ROBIMY KRUSZONKĘ Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz płatki owsiane, dodajemy miękkie masło i zagniatamy przez chwilę, aby połączyć wszystko w jedną całość. Gdy tak się stanie, dodajemy cukier, skórkę z cytryny oraz ¾ orzechów i zagniatamy jeszcze przez chwilkę. Następnie rozcieramy całość w palcach na mniejsze kawałeczki, tak aby powstała kleista, grudkowata kruszonka. Konsystencją będzie przypominać raczej masę ciasteczkową, aniżeli standardową kruszonkę, więc odrobinę się przy tym zagniataniu i rozcieraniu upapramy.
PICHCIMY PLACEK Na spód przygotowanej uprzednio formy rozrzucamy równomiernie 2/3 kruszonki i dociskamy, aby powstał zwarty spód. Na to wykładamy maliny (mrożonych owoców nie rozmrażamy wcześniej!). Całość posypujemy pozostałą częścią kruszonki oraz pozostałymi orzechami pinii i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 35-40 minut. Kiedy kruszonka pięknie się zarumieni, a kuchnia wypełni maślano-malinowym zapachem, wyciągamy ciacho i pozwalamy mu całkowicie wystygnąć w formie przez co najmniej godzinę.
... Ja, zaraz po wyciągnięciu placka z piekarnika, siadam na przeciwko niego i umęczam się przez jakieś 10-15 minut. Następnie wypowiadam jakieś fikuśne przekleństwo i wcinam na ciepło połowę blaszki. Co najmniej połowę blaszki...