Do góry

Desery Przepis na:

Kruchy placek ze smażonymi w maśle brzoskwiniami i bezą.

Kruchy placek ze smażonymi w maśle brzoskwiniami i bezą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 850

Dodano:

Odsłon: 190

Ostatnio kupiłam brzoskwinie duże lecz twarde . I wymyśliłam ciasto z nimi. Takie inne, bo brzoskwinie usmażyłam w maśle.

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej 1 kostka masła 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu śmietankowego 4 żółtka
  • 4 żółtka
  • 4 brzoskwinie 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 białka 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kruchy placek ze smażonymi w maśle brzoskwiniami i bezą.

Przygotowanie

  1. Ubić jajka , dodać cukier, dalej ubijać , dodać mąkę i jeszcze chwilkę ubijać.
    Ubite białka wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
    Piec w temp 140 stopni około 1 godziny. Sprawdzić patyczkiem czy beza jest sucha. uchylić piekarnik i jeszcze 10-15 minut suszyć.
    Wyjąć bezę , ostudzić i z papierem wyłożyć na deskę.

  2. W miedzy czasie usmażyć brzoskwinie. Z moich nie dałam rady zdjąć skórki, więc pokroiłam je ze skórką. Wyłożyłam je na podsmażone lekko masło z cukrem i cynamonem.
    Smażyć brzoskwinie aż wyparuje woda i pozostanie lekki sos maślany. Ostudzić.

  3. Z podanych składników ugnieść ciasto i równomiernie starkować po całej powierzchni blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  4. Upiec na jasnozłoty kolor.

    Wyłożyć brzoskwinie na upieczone ciasto, przykryć bezą i piec jeszcze około 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.

    Wystudzić , posypać lekko cukrem pudrem z wanilią. Ostudzić i można kroić.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń