Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piękne, kolorowe, cieszące oko i podniebienie ciasto bez pieczenia – kryształek. Doskonała propozycja na upalne dni. Proste w wykonaniu, niezbyt pracochłonne a efekt końcowy potrafi zaskoczyć.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11703
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1271
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12320
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3048
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11703
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1271
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12320
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 3048
Składniki
Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i pozostawiamy do całkowitego stężenia (najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc). UWAGA!!! GALARETKI NAJLEPIEJ PRZYGOTOWAĆ W PŁASKIM NACZYNIU. Stężałe galaretki kroimy w kostkę.
Kefir oraz śmietana muszą mieć temperaturę pokojową. Przekładamy je do miski, dodajemy cukier, lekko mieszamy pozostawiamy aż cukier sam całkowicie się rozpuści. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Lekko studzimy.Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy śmietanowo-kefirowej, mieszamy do połączenia składników (aby zapobiec powstaniu grudek, możemy wcześniej żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy i dopiero dodać do całości).
Dno tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia, całość smarujemy cienko masłem. Na spód wylewamy kilka łyżek masy śmietanowo-kefirowej – tak by zakryła dno. Rozkładamy pierwszą galaretkę, wylewamy ponownie część masy, wykładamy kolejną galaretkę, część masy – i tak na przemian a do wykorzystania wszystkich składników. Całość wstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego stężenia – najlepiej na noc.