Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser, który uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli :) Ułożone na biszkoptach kawałki brzoskwiń z syropu, zalane mleczno śmietanową masą, z pływającymi kryształkami galaretki, posypany błyszczącą zieloną kołderką :)
garnek do mleka, tortownica o śr. 26 cm, nóż, cztery miseczki, duza salaterka
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4800
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13021
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5761
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7329
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4800
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13021
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5761
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7329
Składniki
Brzoskwinie odsączyć na sicie z soku.
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, odstawić do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalać w miseczce zimną wodą do jej wysokości, zamieszać, odstawić do napęcznienia. Każdą z galaretek rozpuścić osobno w półtorej szklanki gorącej wody, dobrze rozmieszać, pozostawić do wystudzenia.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Każdy nasączyć sokiem brzoskwiniowym. Ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki.
Zimne mleko wymieszać ze śmietaną. Czerwoną, twardą galaretkę pokroić w kostkę. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym, ale nie wrzącym, mleku. Dobrze rozmieszać, dolać do mlecznej masy, dodać kostki galaretki. Odstawić w chłodne miejsce, zamieszać od czasu do czasu. Jeżeli masa zacznie tężeć, wylać ją delikatnie na warstwę brzoskwini. Wstawić tortownice do lodówki. Twardą zieloną galaretkę drobno posiekać, wyłożyć na wierzch.
Twardą zieloną galaretkę drobno posiekać, ułożyć na wierzchu torcika. Deser musi postać 2-3 godziny w lodówce, przed podaniem, a najlepiej pozostawić na całą noc.