Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser, który uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli :) Ułożone na biszkoptach kawałki brzoskwiń z syropu, zalane mleczno śmietanową masą, z pływającymi kryształkami galaretki, posypany błyszczącą zieloną kołderką :)
garnek do mleka, tortownica o śr. 26 cm, nóż, cztery miseczki, duza salaterka
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 28
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4181
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8613
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 878
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 28
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 130
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4181
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8613
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 878
Składniki
Brzoskwinie odsączyć na sicie z soku.
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, odstawić do całkowitego wystudzenia. Żelatynę zalać w miseczce zimną wodą do jej wysokości, zamieszać, odstawić do napęcznienia. Każdą z galaretek rozpuścić osobno w półtorej szklanki gorącej wody, dobrze rozmieszać, pozostawić do wystudzenia.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Każdy nasączyć sokiem brzoskwiniowym. Ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki.
Zimne mleko wymieszać ze śmietaną. Czerwoną, twardą galaretkę pokroić w kostkę. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącym, ale nie wrzącym, mleku. Dobrze rozmieszać, dolać do mlecznej masy, dodać kostki galaretki. Odstawić w chłodne miejsce, zamieszać od czasu do czasu. Jeżeli masa zacznie tężeć, wylać ją delikatnie na warstwę brzoskwini. Wstawić tortownice do lodówki. Twardą zieloną galaretkę drobno posiekać, wyłożyć na wierzch.
Twardą zieloną galaretkę drobno posiekać, ułożyć na wierzchu torcika. Deser musi postać 2-3 godziny w lodówce, przed podaniem, a najlepiej pozostawić na całą noc.