Do góry

Desery Przepis na:

Kubuś

Kubuś

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1420

Dodano:

Odsłon: 10432

Super lekkie ciacho z dodatkiem soku Kubuś

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 litr soku Kubuś
  • 3 budynie śmietankowe
  • 330ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wrzątku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kubuś

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno dodając małymi porcjami cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Formę do pieczenia o wymiarach 36x25cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy ok 30 min w temp. 180 stopni. Studzimy. Z zimnego ciasta ścinamy delikatnie wierzch

  2. Sok Kubuś zagotowujemy pozostawiając trochę do rozrobienia budyniu. Na gotujący sok wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu ciągle mieszając. Gorący wylewamy na ciasto. Czekamy do ostygnięcia.

  3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto. Wierzch możemy ozdobić startą gorzką lub mleczną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń