Do góry

Desery Przepis na:

Kule śniegowe

Kule śniegowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 75

Dodano:

Odsłon: 218

Kule śniegowe to świetny i...zabawny deser zarówno na Karnawał jak i na Tłusty Czwartek. Co w nich zabawnego? Jeżeli są dobrze zrobione to potrafią nieoczekiwanie "wystrzelić" z talerza i to w nie przewidzianym kierunku:) Czas przygotowania podany razem z "odłożeniem" i smażeniem

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 4 łyżki margaryny,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • wanilia
  • margaryna do smażenia
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kule śniegowe

Przygotowanie

  1. Do wody dodać margarynę, szczyptę soli i zagotować. Do wrzącej wody wsypać mąkę i nie zdejmując z ognia dokładnie wymieszać i rozbić grudki. Następnie mieszać tak długo aż ciasto będzie szkliste. Wtedy masę wlać do miski i ucierać około 20 minut dodając po jednym jajku. Na koniec dodać wanilię.

  2. Odstawić ciasto w chłodne miejsce na około 30 minut

  3. Ręce posmarować tłuszczem i formować z ciasta kule.



  4. Tłuszcz do smażenia rozpuścić w głębokim naczyniu.

  5. Kule kłaść do gorącego tłuszczu i smażyć pod przykryciem (ostrożnie bo wyskakują). Gdy kule będą po obu stronach rumiane wyjmować widelcem na bibułę, odsączyć z tłuszczu.

  6. Po przełożeniu na półmisek grubo posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń