Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i zdrowe kulki daktylowo - morelowe z orzechami i ziarnami. Kulki nie zawierają cukru ani sztucznych słodzików. Naturalnej słodyczy dodają im wyłącznie daktyle i morele. To świetna przekąska, która dostarczy nam dobrej energii, zaspokoi apetyt na słodkie oraz cudownie rozpieści kubki smakowe.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74346
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74346
Składniki
Migdały, orzechy, płatki i ziarna mielimy w blenderze na "piasek". Daktyle pozbawiamy pestek i przekładamy do miseczki wraz z morelami. Owoce zalewamy letnią wodą i odstawiamy na kilka minut*. Owoce odcedzamy, miksujemy na jednolity i kleisty mus, a następnie dodajemy rozdrobnione wcześniej twarde składniki. * Jeśli używamy mocno wysuszonych owoców to odstawmy je do namoczenia na minimum godzinę. Polecam jednak wybierać świeże daktyle oraz miękkie morele wtedy możemy całkowicie zrezygnować z namaczania i jedynie przepłukać je przed zmiksowaniem.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy, a z powstałej masy formujemy w dłoniach kulki, które obtaczamy w sezamie, wiórkach kokosowych i kakao.
WSKAZÓWKI: - Kulki możemy obtoczyć także w maku, nasionach chia lub innych ulubionych ziarnach. - Jeśli masa będzie zbyt rzadka - dodajcie do niej więcej suchych składników. - Jeśli masa będzie zbyt zwarta to dodajcie odrobinę przegotowanej wody lub wody kokosowej.
PRZECHOWYWANIE: Kulki mocy przechowujemy w lodówce do 7 dni. Możemy je także zamrozić.