Do góry

Desery Przepis na:

kvæfjordkake – norweskie ciasto…

kvæfjordkake – norweskie ciasto…

Autor:

Przepisów i artykułów: 550 Ocena: 19862

Dodano:

Odsłon: 10926

kvæfjordkake – norweskie ciasto z kremem budyniowym i bezą, posypaną migdałami. Ciasto bardzo smaczne a w szczególności posmakował mi krem budyniowy. Ogólnie ciasto wyszło mi dość wysokie, a wszystko przez to, że do bezy dodałam dodatkowo dwa białka które zostały mi od kremu…

Składniki

  • ciasto: 150 g miękkiego masła
  • 0,5 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 1 szkl mąki pszennej luksusowej
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • beza: 4 białka
  • 3/4 szkl cukru
  • 100 g migdałów w płatkach
  • szczypta soli
  • masa budyniowa; 400 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 75 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 25 g masła
  • 3 czubate łyżki skrobi kukurydzianej bądź ziemniaczanej
  • 125 ml śmietany kremówki
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
kvæfjordkake – norweskie ciasto…

Przygotowanie

  1. ciasto: Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Do masy dodajemy na przemian część mąki i mleko. oraz proszek i sól. Miksujemy nie za długo tylko do połączenia składników. Masę wykładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia- robiąc prostokąt ok 20×30 cm.

  2. beza: Piekarnik nastawiamy na 180c . Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodajemy cukier. Bezę wykładamy na ciasto, posypujemy migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

  3. krem: Do miski wbić żółtka oraz całe jajko; dodać cukier, ekstrakt waniliowy oraz skrobię. Zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Mleko doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia i bardzo powoli wlać do masy, miksując na wolnych obrotach. Masę przelać ponownie do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do zgęstnienia. Następnie dodać masło i wymieszać aż się rozpuści. Masę budyniową ostudzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno i wmieszać powoli do ostudzonego budyniu.

  4. Ciasto przekroić na pół. Jedną połowę posmarować kremem budyniowym i przykryć drugą. Wstawić do lodówki. Najlepsze jest następnego dnia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 października 2017 Wygląda bardzo apetycznie, więc parę minut po dwunastej na pewno taki talerzyk bym wszamał ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń