Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest przepyszne idealne na okazji imprezy.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 105
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 50
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2871
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 105
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 50
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 53
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2871
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Składniki
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wolno wsypywać, ubijać aż piana będzie bezowate. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Odczekać aż wyrośnie i delikatnie wymieszać z pianą. Dodać oliwę i mąkę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik 170°C i pieczemy około 30-40 minut. KREM; Bułki kajzerki rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Zalewamy 500 ml mleka oraz dodajemy 100g wiórków kokosowych. Całość rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie dodajemy masę z bułek i gotujemy całość na niewielkim ogniu przez ok. 6-8 minut aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do przestanięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch i partiami dodajemy masę kokosowo-bułkową. PONCZ: Wszystkie składniki na poncz łączymy ze sobą i odstawiamy do wystudzenia. POSYPKA KOKOSOWA: Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się trochę rozpuści. Nastepnie dodajemy wiórki kokosowe i całość lekko mieszamy do połączenia. Pozostawiamy posypką do ostudzenia. SKŁADAMY CIASTO W CAŁOŚCI: Jeden blat biszkoptu nasączamy ponczem, a następnie smaruje my dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy 2/3 kremu i całość przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałe część kremu. Wierzch ciasta oprószamy posypką kokosową. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do schodzenia.