Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz przepisu na łatwe pierniczki? Jeśli chcesz upiec je na święta, listopad to dobry czas. Pierniczki są najsmaczniejsze, jeśli trochę poleżą. Przygotuj je nawet na kilka tygodni przed świętami! Polukruj na krótko przed zjedzeniem.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35679
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1199
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35679
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1199
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1755
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5999
        
        
                Składniki
Ogrzej wszystkie składniki na pierniczki do temperatury pokojowej.
Połącz w rondelku miód, masło i cukier. Podgrzej na wolnym ogniu, do pewien czas mieszając – do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników w jednolitą mieszaninę. Odstaw ją do przestudzenia.
Dodaj do letniej masy przesiane przez sitko produkty sypkie (mąkę, sodę, przyprawę piernikową) i jajko i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto powinno być gęste, nieco kleiste. Jeśli okaże się zbyt sypkie, dodaj trochę miodu. Zbyt rzadkie wystarczy schodzić przed dalszą obróbką.
Rozwałkuj ciasto na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości około 3 mm. Wykrój foremkami pierniczki i przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Resztę ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wyrój pierniczki. Powtarzaj te czynności do wyczerpania ciasta.
Wstaw blachę z pierniczkami do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 8-10 minut. Uważaj, by nie piec pierniczków zbyt długo – wówczas staną się zbyt twarde i kruche. Ostudź na kratce.
Upieczone pierniczki są dość twarde. Odłóż je co najmniej na 2-3 dni, najlepiej w miejsce o dużej wilgotności. Dopiero po tym czasie polukruj.
Białka do lukru lekko ubij. Nie przerywając ubijania, partiami dodaj cukier. Na koniec wmieszaj do lukru sok z cytryny.
Przełóż lukier do rękawa cukierniczego i udekoruj pierniczki według uznania.