Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czym musi się charakteryzować łatwy sernik? Z pewnością prostotą wykonania, krótką listą klasycznych składników, a tym samym wspaniałym smakiem i lekką konsystencją. Sprawdź ten przepis i przekonaj się samodzielnie.
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 128
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1198
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31246
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3674
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4643
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8133
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 128
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1198
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31246
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3674
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4643
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8133
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 160°C, następnie natłuść tortownicę (ok. 23 cm) i wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz na okruszki i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Powstałą mieszankę wyłóż dno foremki oraz boki, wyrównaj i ugnieć łyżką. Wstaw tortownicę do lodówki na 30 minut.
Zanim przystąpisz do wykonania sernika, wyjmij wszystkie produkty do jego wykonania z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Następnie utrzyj twaróg z cukrem, ekstraktem waniliowym i skórką cytrynową. Utrzyj tylko do połączenia składników.
Następnie dodaj mąkę, wymieszaj, po czym dodawaj po jednym jajku. Ubij, dolej śmietanę i wymieszaj do połączenia. Nie miksuj masy serowej dłużej niż wymaga to połączenie składników, ponieważ mocno napowietrzony sernik będzie pękał w trakcie pieczenia.
Delikatnie przelej masę serową na herbatnikowy spód i wyrównaj. Wstaw blaszkę do pieca i piecz 1 godz. 25 minut lub 1,5 godziny, aż ciasto będzie ścięte na środku. Gotowy sernik zostaw do wystudzenia w piekarniku, po 20 minutach uchyl drzwiczki i trzymaj tam ciasto ok. 2 godziny.
Wystudzony sernik wyjmij z formy, przełóż na paterę i włóż do lodówki do schłodzenia. Sernik możesz podać samodzielnie lub udekorować owocami.