Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z miłą chęcią sama przygotowałam masę makową bez nadmiernego dodawania słodyczy. Przepis mojej mamy.
maszynka do mielenia z małym oczkiem
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5472
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29816
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 240
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19500
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1084
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5472
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29816
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 240
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19500
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1084
Składniki
Mak gotuje się w teflonowym garnku z mlekiem i można uzupełniać wodą, gdy mleko zacznie znikać, - 40 minut. Potem odsączony mak jeszcze ciepły przepuszcza się trzykrotnie przez maszynkę z małym oczkiem. Posiekane orzechy, sparzone wrzątkiem rodzynki i posiekaną skórkę podsmaża się w miodzie i maśle. Gdy orzechy będą uprażone dodaje się mak i jeszcze podsmaża 10 minut. Po wyłączeniu ognia dodaje się jeszcze zapach migdałowy. Gotowe! Podaje się z łazankami na wigilię. Jeśli chcemy tej masy użyć do wypieków, trzeba ją dosłodzić i dodać żółtko i ubitą pianę.
Smacznego :)