Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z miłą chęcią sama przygotowałam masę makową bez nadmiernego dodawania słodyczy. Przepis mojej mamy.
maszynka do mielenia z małym oczkiem
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1068
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2027
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 479
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1068
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2027
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 479
Składniki
Mak gotuje się w teflonowym garnku z mlekiem i można uzupełniać wodą, gdy mleko zacznie znikać, - 40 minut. Potem odsączony mak jeszcze ciepły przepuszcza się trzykrotnie przez maszynkę z małym oczkiem. Posiekane orzechy, sparzone wrzątkiem rodzynki i posiekaną skórkę podsmaża się w miodzie i maśle. Gdy orzechy będą uprażone dodaje się mak i jeszcze podsmaża 10 minut. Po wyłączeniu ognia dodaje się jeszcze zapach migdałowy. Gotowe! Podaje się z łazankami na wigilię. Jeśli chcemy tej masy użyć do wypieków, trzeba ją dosłodzić i dodać żółtko i ubitą pianę.
Smacznego :)