Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z miłą chęcią sama przygotowałam masę makową bez nadmiernego dodawania słodyczy. Przepis mojej mamy.
maszynka do mielenia z małym oczkiem
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 216
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3068
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4026
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 816
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 216
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3068
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4026
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 816
Składniki
Mak gotuje się w teflonowym garnku z mlekiem i można uzupełniać wodą, gdy mleko zacznie znikać, - 40 minut. Potem odsączony mak jeszcze ciepły przepuszcza się trzykrotnie przez maszynkę z małym oczkiem. Posiekane orzechy, sparzone wrzątkiem rodzynki i posiekaną skórkę podsmaża się w miodzie i maśle. Gdy orzechy będą uprażone dodaje się mak i jeszcze podsmaża 10 minut. Po wyłączeniu ognia dodaje się jeszcze zapach migdałowy. Gotowe! Podaje się z łazankami na wigilię. Jeśli chcemy tej masy użyć do wypieków, trzeba ją dosłodzić i dodać żółtko i ubitą pianę.
Smacznego :)