Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z miłą chęcią sama przygotowałam masę makową bez nadmiernego dodawania słodyczy. Przepis mojej mamy.
maszynka do mielenia z małym oczkiem
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 106
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4094
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 155
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 106
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4094
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 155
Składniki
Mak gotuje się w teflonowym garnku z mlekiem i można uzupełniać wodą, gdy mleko zacznie znikać, - 40 minut. Potem odsączony mak jeszcze ciepły przepuszcza się trzykrotnie przez maszynkę z małym oczkiem. Posiekane orzechy, sparzone wrzątkiem rodzynki i posiekaną skórkę podsmaża się w miodzie i maśle. Gdy orzechy będą uprażone dodaje się mak i jeszcze podsmaża 10 minut. Po wyłączeniu ognia dodaje się jeszcze zapach migdałowy. Gotowe! Podaje się z łazankami na wigilię. Jeśli chcemy tej masy użyć do wypieków, trzeba ją dosłodzić i dodać żółtko i ubitą pianę.
Smacznego :)