Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 9245
Dodano: 25.03.2014
Odsłon: 125073
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Żelatynę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody, i dzielimy na trzy porcje ( przelewamy w trzy szklanki )
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
Tortownicę lub tak jak u mnie naczynie żaroodporne, smarujemy masłem.
Nasze jajka porządnie myjemy, ja dodatkowo przelewam je wrzątkiem i robimy deser.
Pierwsza warstwa: ubijamy 4 białka i pół szklanki cukru na sztywno, dodajemy porcję żelatyny może być letnia, ubijamy chwilkę i wylewamy na dno naszego naczynia, wstawiamy do zamrażalki by nam szybko zastygło.
Druga warstwa: ubijamy 4 białka i pół szklanki cukru na sztywno, dodajemy kakao a następnie porcję żelatyny, wykładamy na pierwszą warstwę i też do zamrażalki.
Trzecia warstwa: 8 żółtka i pół szklanki cukru oraz cukier waniliowy ubijamy aż rozpuści się cukier, dodajemy ostatnią porcję żelatyny, wykładamy na drugą warstwę, wkładamy ponownie do zamrażalki by się dobrze skrzepło. Na wierzch wylewamy chłodną galaretkę a następnie możemy już chłodzić w lodówce.
Jeżeli bardzo się boimy tych surowych jajek, możemy wszystkie warstwy ubijać na parze, wiadomo troszkę dłużej to zejdzie ale będziemy czuć się bezpieczniej.
SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (28)

mati1 11 maja 2016Zgłoś do usunięcia
podziwiam ,ze tak wspaniale wyszło ,może i ja wyprobuję w najblizszym czasie0 Kto głosował? | Odpowiedz

kodniczek 11 września 2014Zgłoś do usunięcia
też taką robię tylko że na cienkim biszkopcie1 Kto głosował? | Odpowiedz

limetka 30 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Śliczna . . ale raczej NIE dziękuję !5 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 26 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Zdjęcie piękne, ciacho również. Ale nie jestem w pełni przekonana o jedzenia surowych jaj. Może, jak gdybym nie wiedziała jak wygląda produkcja ??? ale świadomie raczej nie. Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz

nikola2005 26 marca 2014Zgłoś do usunięcia
ptasie mleczko jak spod igły! :)) świetne!! Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

baszka6813 25 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Jeżeli szklanki to półtorej :)U mnie w domu też takie rzeczy nazywa się laguminą.Pozdrawiam! Odpowiedzi: 1 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 25 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Ja też muszę się wziąć za taki zeszycik :) Niestety ,niektóre karty ze względu na czas nie można odczytać :( Odpowiedzi: 2 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Kardamoniczka 25 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Bardzo dawno już nie jadłam ptasiego mleczka, aż normalnie po tych zdjęciach naszła mnie ochota do takiej pysznej pianki jeszcze zielona herbata z teekanne i dzień staje się piękniejszy. wydaje mi się, że trochę roboty z twoim przepisem jest. jeżeli będę miała jakieś wolne popołudnie to pewnie spożytkuje je w postaci przyrządzania ptasiego mleczka. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 25 marca 2014Zgłoś do usunięcia
śliczności :-D a kolor żółtej warstwy może byc taki tylko przy uzyciu swojskich jajek :-) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 25 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Piękne!:)Nie ma jak smaki które pamiętamy z dzieciństwa....A tych jajeczek swojskich to Ci Aniu zazdroszczę:) Odpowiedzi: 3 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz