Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiedzieliście o tym, że marszałek Piłsudski był wielkim fanem słodkości? Do jego ulubionych deserów należały leguminy. Chociaż nazwa ta nie odnosi się do jednego, konkretnego deseru - z zachowanych przekazów można wywnioskować, że marszałek gustował w deserach zbliżonych do współczesnych puddingów chlebowych.
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 46
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27706
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 31
Pełna smaku i bogata w składniki zupa tajska. Sezonowe polskie warzywa wczesn...
Odsłon: 21
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 27
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 46
Przepis dnia
Smaczny i szybki bigos.
Odsłon: 27706
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 31
Pełna smaku i bogata w składniki zupa tajska. Sezonowe polskie warzywa wczesn...
Odsłon: 21
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 27
Składniki
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wysmaruj połową masła. Bułki pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki. Połowę z nich wyłóż na dno foremki. Na nich ułóż prażone jabłka i garść posiekanych orzechów. Następnie przykryj je pozostałymi kawałkami bułki. Na wierzchu ułóż plasterki masła.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do nich śmietankę oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą zalej bułki z jabłkami. Wierzch formy posyp pozostałymi orzechami włoskimi.
Całość piecz przez godzinę w temperaturze 110 stopni Celsjusza. Leguminę podawaj przestudzoną z dodatkową porcją jabłek lub lodów.