Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiedzieliście o tym, że marszałek Piłsudski był wielkim fanem słodkości? Do jego ulubionych deserów należały leguminy. Chociaż nazwa ta nie odnosi się do jednego, konkretnego deseru - z zachowanych przekazów można wywnioskować, że marszałek gustował w deserach zbliżonych do współczesnych puddingów chlebowych.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 812
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8877
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1309
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10504
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4739
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 812
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8877
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1309
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10504
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4739
Składniki
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wysmaruj połową masła. Bułki pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki. Połowę z nich wyłóż na dno foremki. Na nich ułóż prażone jabłka i garść posiekanych orzechów. Następnie przykryj je pozostałymi kawałkami bułki. Na wierzchu ułóż plasterki masła.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do nich śmietankę oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą zalej bułki z jabłkami. Wierzch formy posyp pozostałymi orzechami włoskimi.
Całość piecz przez godzinę w temperaturze 110 stopni Celsjusza. Leguminę podawaj przestudzoną z dodatkową porcją jabłek lub lodów.