Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiedzieliście o tym, że marszałek Piłsudski był wielkim fanem słodkości? Do jego ulubionych deserów należały leguminy. Chociaż nazwa ta nie odnosi się do jednego, konkretnego deseru - z zachowanych przekazów można wywnioskować, że marszałek gustował w deserach zbliżonych do współczesnych puddingów chlebowych.
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 50
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26504
Czarny Las to ciasto zainspirowane słynnym tortem o tej samej nazwie. Jest mn...
Odsłon: 834
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 50
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26504
Czarny Las to ciasto zainspirowane słynnym tortem o tej samej nazwie. Jest mn...
Odsłon: 834
Składniki
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wysmaruj połową masła. Bułki pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki. Połowę z nich wyłóż na dno foremki. Na nich ułóż prażone jabłka i garść posiekanych orzechów. Następnie przykryj je pozostałymi kawałkami bułki. Na wierzchu ułóż plasterki masła.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do nich śmietankę oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą zalej bułki z jabłkami. Wierzch formy posyp pozostałymi orzechami włoskimi.
Całość piecz przez godzinę w temperaturze 110 stopni Celsjusza. Leguminę podawaj przestudzoną z dodatkową porcją jabłek lub lodów.