Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy wiedzieliście o tym, że marszałek Piłsudski był wielkim fanem słodkości? Do jego ulubionych deserów należały leguminy. Chociaż nazwa ta nie odnosi się do jednego, konkretnego deseru - z zachowanych przekazów można wywnioskować, że marszałek gustował w deserach zbliżonych do współczesnych puddingów chlebowych.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1236
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 175
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 474
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 73
Składniki
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wysmaruj połową masła. Bułki pokrój w dużą kostkę lub porwij na kawałki. Połowę z nich wyłóż na dno foremki. Na nich ułóż prażone jabłka i garść posiekanych orzechów. Następnie przykryj je pozostałymi kawałkami bułki. Na wierzchu ułóż plasterki masła.
Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj do nich śmietankę oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Tak powstałą masą zalej bułki z jabłkami. Wierzch formy posyp pozostałymi orzechami włoskimi.
Całość piecz przez godzinę w temperaturze 110 stopni Celsjusza. Leguminę podawaj przestudzoną z dodatkową porcją jabłek lub lodów.