Do góry

Desery Przepis na:

Legumina wg Babci Irenki ;)

Legumina wg Babci Irenki ;)

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 322

Prosty, szybki i smaczny deser. Zarówno dla dużych, jak i małych, nawet tych jeszcze bezzębnych ;)

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Proporcje zależne od ilości osób, u mnie 1 jabłko na 1 osobę.
    Najlepsze będą te średnio twarde.

  2. Jabłka pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda i usunąć pestki. Nie obierać - będą elegancko same od skórki odchodziły :)

    Ułożyć kawałki jabłek jedno obok drugiego na dnie garnka, skórką do dołu.

    Nalać do garnka troszkę wody, aby jabłka się nie przypaliły.

    Wszystko posypać solą i majerankiem.

  3. Wstawić na niewielki gaz i prażyć przez 5-10 minut aż do zmięknięcia jabłek.

    Kiedy już będą mięciutkie, przełożyć do miseczek. Jeść najlepiej łyżeczką, w przeciwnym razie jabłuszka się rozlecą.

    SMACZNEGO!

    Bardzo smaczna (słodko-słona) jest gęsta woda pozostała po prażeniu, szkoda wylewać :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń