Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki i smaczny deser. Zarówno dla dużych, jak i małych, nawet tych jeszcze bezzębnych ;)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 701
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3756
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3806
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 380
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 701
Składniki
Proporcje zależne od ilości osób, u mnie 1 jabłko na 1 osobę. Najlepsze będą te średnio twarde.
Jabłka pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda i usunąć pestki. Nie obierać - będą elegancko same od skórki odchodziły :) Ułożyć kawałki jabłek jedno obok drugiego na dnie garnka, skórką do dołu. Nalać do garnka troszkę wody, aby jabłka się nie przypaliły. Wszystko posypać solą i majerankiem.
Wstawić na niewielki gaz i prażyć przez 5-10 minut aż do zmięknięcia jabłek. Kiedy już będą mięciutkie, przełożyć do miseczek. Jeść najlepiej łyżeczką, w przeciwnym razie jabłuszka się rozlecą. SMACZNEGO! Bardzo smaczna (słodko-słona) jest gęsta woda pozostała po prażeniu, szkoda wylewać :)