Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki i smaczny deser. Zarówno dla dużych, jak i małych, nawet tych jeszcze bezzębnych ;)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93492
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2628
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3485
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1583
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2244
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93492
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2628
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3485
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1583
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2244
Składniki
Proporcje zależne od ilości osób, u mnie 1 jabłko na 1 osobę. Najlepsze będą te średnio twarde.
Jabłka pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda i usunąć pestki. Nie obierać - będą elegancko same od skórki odchodziły :) Ułożyć kawałki jabłek jedno obok drugiego na dnie garnka, skórką do dołu. Nalać do garnka troszkę wody, aby jabłka się nie przypaliły. Wszystko posypać solą i majerankiem.
Wstawić na niewielki gaz i prażyć przez 5-10 minut aż do zmięknięcia jabłek. Kiedy już będą mięciutkie, przełożyć do miseczek. Jeść najlepiej łyżeczką, w przeciwnym razie jabłuszka się rozlecą. SMACZNEGO! Bardzo smaczna (słodko-słona) jest gęsta woda pozostała po prażeniu, szkoda wylewać :)