Do góry

Desery Przepis na:

Lekki deser gruszkowy

Lekki deser gruszkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 2196

Dodano:

Odsłon: 1163

Lekki deser z musem owocowym, galaretką i biszkoptowymi gruszkami.

Składniki

  • Galaretka agrestowa - 2 sztuki
  • Jogurt naturalny - 150 ml
  • Gruszka - 2 sztuki
  • Cukier - 4 łyżki
  • Śmietana 30 % - 150 ml
  • Okrągłe biszkopty - 6 sztuk
  • Gorzka czekolada - 2 kostki
  • Mleko lub płynna śmietanka - 1 łyżka
  • Liście mięty lub melisy - 6 sztuk
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml, a drugą w 500 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.

  2. Jogurt zmiksować z jedną gruszką (obraną i pokrojoną) i dwiema łyżkami cukru, a następnie delikatnie wmieszać do masy 2/3 zimnej galaretki z sporządzonej z 250 ml wody. Wyłożyć mus do pucharków i wstawić do lodówki.

  3. Gdy mus całkowicie stężeje, obrać i pokroić w kostkę drugą gruszkę. Ułożyć owoce na musie i delikatnie zalać tężejącą galaretką sporządzoną z 500 ml wody. Wstawić deser do lodówki aby galaretka całkowicie stężała.

  4. Z biszkoptów wyciąć nożem kształty gruszek. Czekoladę umieścić w garnuszku razem z mlekiem i podgrzać do rozpuszczenia. Przykleić do biszkoptowych gruszek liście melisy za pomocą czekolady, tworząc ogonki.

  5. Śmietanę ubić z dwiema łyżkami cukru. Udekorować desery śmietaną, gruszkami i resztą stężałej galaretki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń